Pravé orechové VIANOCE!

Atmosféra najkrajších sviatkov roka (či už myslíme Vianoce, Chanuku, zimný slnovrat atď.) sa preniesla i na veveričky z Marsu, ktoré spozorovali horúčkovité prípravy a napätie v tvárach Pozemšťanov. No práve na Slovensku zostali veverky očarené dobrotami, ktoré gazdinky pripravujú z ich najobľúbenejšej pochúťky. Za všetky odporúčajú...

Orechový mazanec

čas prípravy: 100 minút

Potrebujeme:

Cesto

200 g polohrubej múky

200 g celozrnnej múky

40 g masla, soľ, 25 g čerstvého droždia

vlažnú vodu, trochu cukru

 

Náplň

100 g vlašských orechov

60 g pistácií

50 g para orechov

60 g píniových orechov

70 g mandlí

60 g lieskovcov

50 g makadamových orechov

30 g nesolených kešu orechov

(huráá toľko druhov!!)

 

Postup:

Do vlažnej vody pridáme pomrvené droždie, trochu cukru a soľ. Do hlbšej misky dáme polohrubú múku, celozrnnú múku, rozpustené maslo a vo vode rozpustené droždie. Vypracujeme nelepivé cesto a necháme ho na teplom mieste 20 minút nakysnúť. Medzitým vlašské orechy, pistácie, mandle, para orechy, lieskovce, kešu orechy a makadamové orechy pokrájame. Zapracujeme ich do vykysnutého cesta spolu s píniovými orechmi. Dobre premiešame a cesto necháme 20 minút odpočívať. Potom z neho na omúčenej doske vyformujeme okrúhly bochník, preložíme ho na plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry. 

A tu je výsledok... MŇAM!

 

 

VÝSTRAHA: Pri pečení vianočných pochúťok z orechov si dávajte pozor na možné krádeže veveričkami z Marsu! Nenechávajte pečivo bez dozoru!!! Alebo  zvoľte opačnú stratégiu a ponúknite veveričky sami od seba, určite sa skamarátite...

 

 

Vyhľadávanie

Veverička z Marsu © 2011 Všetky práva vyhradené.