Pravé orechové VIANOCE!
Atmosféra najkrajších sviatkov roka (či už myslíme Vianoce, Chanuku, zimný slnovrat atď.) sa preniesla i na veveričky z Marsu, ktoré spozorovali horúčkovité prípravy a napätie v tvárach Pozemšťanov. No práve na Slovensku zostali veverky očarené dobrotami, ktoré gazdinky pripravujú z ich najobľúbenejšej pochúťky. Za všetky odporúčajú...
Orechový mazanec
čas prípravy: 100 minút
Potrebujeme:
Cesto
200 g polohrubej múky
200 g celozrnnej múky
40 g masla, soľ, 25 g čerstvého droždia
vlažnú vodu, trochu cukru
Náplň
100 g vlašských orechov
60 g pistácií
50 g para orechov
60 g píniových orechov
70 g mandlí
60 g lieskovcov
50 g makadamových orechov
30 g nesolených kešu orechov
(huráá toľko druhov!!)
Postup:
Do vlažnej vody pridáme pomrvené droždie, trochu cukru a soľ. Do hlbšej misky dáme polohrubú múku, celozrnnú múku, rozpustené maslo a vo vode rozpustené droždie. Vypracujeme nelepivé cesto a necháme ho na teplom mieste 20 minút nakysnúť. Medzitým vlašské orechy, pistácie, mandle, para orechy, lieskovce, kešu orechy a makadamové orechy pokrájame. Zapracujeme ich do vykysnutého cesta spolu s píniovými orechmi. Dobre premiešame a cesto necháme 20 minút odpočívať. Potom z neho na omúčenej doske vyformujeme okrúhly bochník, preložíme ho na plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry.
A tu je výsledok... MŇAM!
VÝSTRAHA: Pri pečení vianočných pochúťok z orechov si dávajte pozor na možné krádeže veveričkami z Marsu! Nenechávajte pečivo bez dozoru!!! Alebo zvoľte opačnú stratégiu a ponúknite veveričky sami od seba, určite sa skamarátite...